keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Haja-asutusalueen tietoliikenneyhteydet ja sähköisten palveluiden käyttö, siinäpä yhtälö!


Omalla tontilla parhaiten toimivan langattoman tietoliikenneyhteyden kartoittaminen on monelle liian työlästä. Käy erikseen palveluntarjoajien liikkeissä, pyydä kortilliset testausmokkulat mukaan, testaa ja sitten palauta toimimattomat palveluntarjoajille. Kovin työläs prosessi. Telepalveluita tarjoavien yritysten kuuluvuuskartat ovat vain suuntaa antavia. Todellinen yhteyden taso selviää vasta paikan päällä.






















Miksei voisi olla liikettä, josta voisi ostaa esim. Etelä-Savon alueella tarjoavien telepalveluyrityksien yhteyksiä keskitetysti? Siis yhdestä liikkeestä. Kokonaispalvelun tarjoamisnen voisi olla kova juttu: yritys selvittäisi antennin paikan ja suuntauksen sekä tarjoaisi kunkin tontilla parhaiten toimivan nettiyhteyden riippumatta operaattorista. Lopuksi yritys voisi tarvittaessa asentaa ja suunnata antennin sekä kytkeä langattoman laajakaistan toimintaan.

Lisäpalveluna asiakas voisi ottaa päivityspalvelun. Kun datalinkkejä päivitetään tai niitä tulee lisää, asiakkaan luona käytäisiin automaattisesti tutkimassa, onko syytä suunnata antennia ja/tai vaihtaa operaattoria. Vähän niinkuin sähkön kilpailuttaminen; ainakin minä tarkistan aika ajoin miten sen oman sähköyhtiön hinta suhteutuu muihin. Tarvittaessa vaihdan sähköyhtiötä, jos hinta poikkea liikaa halvemmista sähköntarjoajista. Teleoperaattoreiden osalta edes hinta ei ole olennainen. Olennaista on, että yhteys toimii nopeasti ja luotettavasti.

Nytkin voisi ajatella toimintaa, jossa palveluntarjoajista riippumaton yritys kiertäisi tietyn kylän taloudet läpi. Niissä kiinteistöissä, joissa nettiyhteys ei ole toimiva tai se on liian hidas, tehtäisiin ulkoantennin kokeilu ja oikean operaattorin kartoitus. Tämä edellyttää, että kartoitusta tekevällä yrityksellä on alueella toimivien operaattoreiden mokkulat ja/tai SIM-kortit. Ammattilainen kertoisi antennin paikan, suuntauksen ja operaattorin. Asiakas hoitaisi antennin ja laitteiston asennuksen joko itse tai samaisen tai toisen ammattiliikkeen toimesta.

Se nyt on kuitenkin selvää, että sähköisien palveluiden käyttö on täysin riippuvainen riittävän toimivista nettiyhteyksistä. Tätäkin asiaa pitää viedä yhtä pontevasti eteenpäin kuin maaseutuyrittäjien atk-koulutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti